Homeopatia in medicina moderna

Homeopatia in medicina moderna

Indicatiile homeopatiei sunt extrem de largi in conditii patologice diverse si de gravitate variata.

Totusi, exista o serie de indicatii predilecte (dar în nici un caz exclusive) ale homeopatiei pentru situatiile ce denota o dezechilibrare a mecanismelor homeostatice generale, a sistemului imunitar (fie în alergii, fie în depresii imunitare) fie în afectiunile psihosomatice sau care concomitent cuprind mai multe sisteme si organe.

Homeopatia poate vindeca sau ameliora dintre bolile cu tulburari imune in: rinita alergica sau alergiile alimentare, sensibilitatea la raceli, astmul bronsic, poliartita reumatismala, anumite colagenoze, etc.

De asemenea este o terapie indicata pentru tulburarile psihosomatice diverse, de la atacurile de panica la nevroze sau in afectiuni organice sau sistemice ce au cauzalitate psihica, ca de ex:

  • in colonul iritabil, gastritele sau ulcerul duodenal de stress, spasmofilie sau alte distonii neurovegetative;
  • în bolile de piele cu componenta psihosomatica precum eczemele sau psoriazis , ș.a.m.d.

Copiii in general sunt mai sensibili la actiunea remediilor si raspund bine la tratamentul homeopatic inca de la varste fragede. In locul administrarii de multe ori abuzive de antibiotice, homeopatia ofera o alternativa eficienta pentru nenumaratele afectiuni intercurente de gravitate nu prea mare ce apar la copii prescolari sau scolari.

In plus, ea restabileste in timp mecanismele imunitare si copiii devin mai rezistenti la aceste afectiuni. Din pacate, în loc sa fie o terapie de prima intenție în aceste cazuri de raceli banale, diverse dar repetate, copiii ajung la homeopatie dupa ce au luat de multe ori antibiotice și alte medicamente dure, ceea ce complica tratamentul.

Locul homeopatiei astazi este acela de alternativa terapeutica, atunci cand alopatia este ineficienta sau prea toxica sau de complementar terapeutic, atunci când tratamentele alo- patice sunt absolut necesare.